Betalingsverkeer

Kijk voor meer cijfers op het gebied van betalingsverkeer op de site van de Betaalvereniging Nederland.

 

Hoge groei pinbetalingen

Nederlanders betalen aan de toonbank vooral contant of met de betaalpas. Vrijwel iedereen heeft één of meer betaalpassen die zijn gekoppeld aan een betaalrekening. Sinds 2010 is het aantal pintransacties ruim  gestegen tot 4,78 miljard pintransacties in 2020. In totaal werd via pinnen in 2020 een bedrag van 126 miljard euro afgerekend. De hoge groei van het aantal pinbetalingen komt doordat pinnen het contant betalen steeds vaker vervangt, ook bij het betalen van kleine bedragen.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Kredietverlening

Betalingsverkeer

Een stabiel financieel stelsel is sterk afhankelijk van een efficiënt, veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Het grote aantal betrokken partijen, de hoge kwaliteitseisen en de vele transacties maken het betalingsverkeer tot een complex geheel.

Beschikbaarheid van betaalketens

De Betaalvereniging monitort de beschikbaarheid van het betalingsverkeer. DNB stelt eisen aan de algemene beschikbaarheid van pinnen. De norm voor eind 2020 was 99,88% en is gehaald.

Voor internetbankieren en mobiel bankieren bestaan geen beschikbaarheidsnormen maar wel de wettelijke eis dat storingen binnen twee uur moeten zijn opgelost.

Bron: Betaalvereniging Nederland

Reageren